Gyermeklelkivilág

Siklós Anita gyermekpszichológus

Gyakran ismételt kérdések

Mit mondjak a gyermekemnek, mielőtt pszichológushoz megyünk?

Mindenképpen beszéljünk a gyermekkel, életkorának megfelelően magyarázzuk el, hogy mi történik majd. Kisgyermekeknél is fontos, hogy legalább azt tudják, hogy a foglalkozáson beszélgetni, játszani fogunk. Nagyobbaknál érdemes beszélni arról, hogy milyen problémában tud a pszichológus segíteni (pl. kevesebb konfliktusa legyen a többi gyerekkel az iskolában). Semmiképp ne hazudjunk a gyermeknek (pl. anya barátnőjéhez megyünk), és lehetőleg kerüljük a „doktor néni” kifejezést is, mert sok gyermeknek kellemetlen élményei vannak az orvosi látogatásokkal kapcsolatban, és a pszichológiai szemlélet az orvositól sok tekintetben különbözik.  


Hány alkalommal szükséges eljönni a pszichológushoz?

Minden gyermek, minden probléma más és más, ezért az első találkozás végén megbeszéljük, hogy hány alkalomra szerződjünk. Meghatározzuk, milyen gyakran jön a szülő és/vagy a gyermek (pl. 5 vagy 10 alkalom), amit szükség esetén meghosszabbítunk. Lehetséges, hogy a szülő csupán elakadt egy nevelési kérdésben, ilyenkor akár 1-2 szülőkonzultáció is segíthet abban, hogy a fennálló problémát a szülő kezelni, enyhíteni tudja.


Mi a különbség gyermekpszichológus és gyermekpszichiáter között?

Ha egészen egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, azt mondhatjuk, hogy a pszichológus nem orvos, nem foglalkozik gyógyszereléssel. A pszichiáter orvosi diplomával rendelkezik, az egyetem elvégzése után pszichiátriából szakvizsgát tett. A pszichológusok ötéves képzés során szerzik meg oklevelüket, majd további specializációkat is elvégezhetnek. A pszichoterapeuta cím megszerzéséhez klinikai szakvizsgát kell tenniük, majd a pszichoterapeuta képzést is el kell végezniük.

Tévedés azonban azt gondolnunk, hogy a pszichiáterek csak gyógyszereléssel foglalkoznak, ők is alkalmaznak pszichoterápiás módszereket.

Amikor döntünk, hogy pszichiáterhez vagy pszichológushoz fordulunk, fontos a probléma súlyosságának mérlegelése is: egy iskolai, óvodai, nevelési, enyhébb szorongásos, hangulati vagy magatartási probléma esetén elég, ha egy gyermekpszichológust keresünk fel, komolyabb pszichiátriai problémák esetén érdemes gyermekpszichiáter vagy klinikai gyermek szakpszichológus segítségét kérni.

      

GyermeklelkivilágHonlapkészítés: Eastside Informatika Kft.