Gyermeklelkivilág

Siklós Anita gyermekpszichológus

Pszichológiai módszerek

1. Művészetterápia

A művészetterápiával kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban. A legfontosabb, hogy a művészetterápia során nem művészképzés történik, így nem feltétel, hogy a gyermek tudjon szépen rajzolni, festeni. A nevelési problémák és az életproblémák megoldásához relaxációt, zenét, mesét, verseket és különféle képzőművészeti technikák alkalmazunk (pl. agyagozás, mozaik, akvarell, kollázs, montázs). A nagyobb gyermekeknél az alkotási folyamatot az elkészült művek elemzése követi. Egészséges gyermekek esetében a módszer segíti a személyiségfejlődést, elmélyíti az önismeretet, továbbá a gyermeki kreativitás kibontakozását és a finommozgások fejlődését is elősegíti. A művészetterápiás ülések a Katarzisz Komplex Tematikus Művészetterápiás Módszerre épülnek.

Korábbi művészetterápiás csoportom munkáiból következzen egy kis ízelítő:

 

2. Mesepszichológiai foglalkozás, meseterápia

A mesék a személyiségfejlesztés alapvető eszközei, amelyek hozzájárulnak a gyermekek szociális, anyanyelvi és gondolkodásbeli fejlődéséhez.  Mesékkel dolgozhatunk egyéni foglalkozások alkalmával és csoportban is. Az egyéni foglalkozások során mindig személyre szabottan választjuk ki a meséket, az adott problémának megfelelően. A csoportban mindig egy fő témára épül a mese (pl. barátság, agresszió, félelem), ezt dolgozzuk fel a gyerekekkel. A mese meghallgatását az adott témára épülő szerepjátékok, művészetterápiás gyakorlatok, játékok és beszélgetés követik. A mesék ismert és kevésbé ismert népmesék közül kerülnek kiválasztásra, valamint egyes esetekben gyógyító meséket is használok.

 

3. Játékterápia

A játékterápiasorán olyan játékszereket (pl. bábokat) használunk, amelyekkel segíthetjük a gyermekeket élményviláguk kifejezésében, a játékon keresztül átdolgozhatjuk a konfliktusokat, problémákat. Ehhez használhatunk játékteszteket, a pszichológus által irányított, strukturált játékhelyzeteket vagy szabad játékot is.

 

4. Mozgásterápia

A mozgásterápia a tanulási és magatartási problémákkal küzdő gyermekek számára nyújt segítséget. Óvodások esetében azért hasznos a terápia, mert segít felkészülni az iskola által támasztott magas követelményekre, az iskolások esetében pedig az elmaradásokat pótolhatjuk vele. Az állapotfelmérést követően egyszerű mozdulatokból álló gyakorlatokat tanítunk a gyermeknek, amelyek azokat az idegrendszeri területeket fejlesztik, ahol elmaradást tapasztalhatunk. Az egyéni foglalkozáson részt vevő gyermekek személyre szabott fejlesztési tervet kapnak, amit otthon is gyakorolhatnak valamelyik szülő segítségével. Az általam alkalmazott mozgásterápia a Delacato-Kulcsár módszeren alapszik.

      

GyermeklelkivilágHonlapkészítés: Eastside Informatika Kft.