Szabadságon az álommanó: avagy miért nem alszik a gyermekünk éjszaka – 1. rész

Az álommanó minden gyermeket meglátogat esténként. Türelmesen vár az ágyacskák mellett, amíg az aprócska szemek egyre gyakrabban csukódnak le, és a gyerekszájak egyre nagyobbra nyílnak az ásítások közepette. Ekkor előveszi zsákjából az álomport, többet-kevesebbet, nemakarokaludniés jól megszórja vele a gyermekek szemét. A legtöbb esetben ekkor mély álomba merülnek a gyerekek, a szemecskék leragadnak, és hamarosan egy gyönyörű álomvilágban találják magukat. Reggelig fel sem ébrednek. Néha azonban előfordul, hogy az álompor nem váltja ki a megszokott hatást: a gyermek nem alszik reggelig, rémálmok gyötrik, előfordul, hogy elaludni sem bír. Az álommanó még több álomport hint a gyerekek szemére, és ha ez sem hat, akkor rájön, hogy itt az ideje egy kicsit szabadságra menni, feltöltődni, hogy utána újult erővel folytathassa az álommunkát a gyerekekkel.

Mi állhat annak háttérben, hogy az álommanó sem tud segíteni a gyermekeknek, hogy az ágyukban végigaludják az éjszakát? Erre keressük most a gyermekpszichológia tudásanyagának segítségével a választ!

Az első és legfontosabb dolog, hogy a kisgyermekeknek egy nyugalmas és biztonságos környezetre van szüksége. Bíznia kell abban, hogy amikor felébred, minden ugyanolyan rendben lesz, mint amikor elaludt. Anya, apa vagy más szeretett személyek ott lesznek körülötte. Ha egy kisgyermeknek nem biztosítunk egy nyugodt, békés környezetet, akkor folyamatosan figyelnie kell arra, hogy minden rendben van-e körülötte, ez pedig nem fér össze azzal, hogy elaludjon. Ilyenkor nehéz lehet az elalvás, vagy nem tkiskutyaalszikud egybefüggően aludni, hiszen újra és újra felébred, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. A babáknál, kisgyermekeknél jó szolgálatot tesznek az ún. átmeneti tárgyak. Ez lehet egy kis takaró, egy rongydarab vagy a kedvenc állatkája a gyermeknek. A gyermek ragaszkodik az átmeneti tárgyakhoz, számukra ezek az édesanyát helyettesítik, megnyugtatják, amikor ő távol van.

Ha adott egy ilyen biztonságos környezet, még az sem biztosíték, hogy gyermekünk jól aludjon. Nagyon fontos, hogy legyen egy napirend, egy napi rutin az életében. A gyerekeknek nagy szükségük van az állandóságra. Jó, ha tudják, hogy most játék van, utána, vacsi, fürdés, mese, jóéjt puszi, villanyoltás. Persze a sorrendet mindig a szülő alakítja ki, egy a lényeg, hogy következetesen tartsa magát a megszokott rendhez.

További problémát jelenthet, főleg a kisebb gyermekeknél, ha nem alkalmazkodunk az alvási szükségletükhöz. Lehet, hogy a délutáni alvás túl későn szokott lenni, és egyszerűen ez az oka, amiért esténként nem bír elaludni és sokat sír. Érdemes kiszámolni, hogy hány óra telik el egy-egy alvás között, és ha azt látjuk, hogy túl sok vagy túl kevés, akkor igazítsuk ehhez az alvások időpontját.tündér

Megjelenhetnek komolyabb problémák is, mint az alvajárás, a visszatérő rémálmok, az éjszakai félelem vagy az éjszakai bepisilés már szobatiszta gyermekeknél. Ezekről a következő blogbejegyzésemben olvashattok. Addig is mindenkinek sok-sok pihenést, nyugalmas, békés éjszakákat kívánok.

                                                                                                              Siklós Anita, pszichológus

Képek forrása:

http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/sleep-problems-in-children.aspx

http://www.monsterparent.com/wp-content/uploads/2013/01/Sleeping-baby.jpg

http://dogbackground.blogspot.hu/2012/07/dog-sleeps-with-doll-dog-wallpapers.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*