Mesevilág – 1. rész: Meséből sosem elég

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan világ, ahol a szülők minden nap meséltek a gyermekeiknek. Egy gonosz boszorka azonban varázsport hintett sok szülő szemére, akik ettől kezdve nem olvastak több mesét a gyerekeknek. A boszimesekönyvek eltűntek a polcokról, a kedvenc történetek szépen lassan feledésbe merültek. A jó tündérek azonban tudták, hogy a mesékre minden kisebb és nagyobb gyermeknek szüksége van, így a mai napig is azon igyekeznek, hogy megszüntessék a boszorkány átkát. A tündérek azért küzdenek, hogy minden gyermek minden este mesét hallgathasson, amit a szüleik vagy más szeretett személy olvas fel nekik.

csaladAz alábbi mese érzékelteti azt a sajnálatos tendenciát Magyarországon, hogy egyre kevesebb szülő tartja fontosnak a mindennapi meseolvasást. Sok gyermek a TV-ben nézi meg az esti mesét, ez azonban nem helyettesíti azt, amikor a szülő a gyermek ágya mellett ülve, kizárólag gyermekére figyelve, egy képzeletbeli világba vezeti el. Ennek a varázslatos utazásnak részese a mesélő, a gyermek, valamint azok az állatok, királyok, hercegnők, törpék, óriások, akikről a mese szól.

A mesék számos funkcióval rendelkeznek. Fontos szerepet játszanak a fejlesztésben, a gyógyításban, a nemzeti, népi identitástudat fejlesztésében, a szórakoztatásban, a szükségletek szabályozásában és a tanításban is (Juhász, 2010).

A kutatók vizsgálatok segítségével igyekeznek felmérni a mesék hatásait a gyermekekre. Néhány izgalmas adat az eredmények közül, a teljesség igénye nélkül: Azjancsijuliskaok az 5-6 éves gyerekek, akiknek szinte minden nap mesélnek, másfél évvel fejlettebbek szociálisan és értelmileg azoknál, akiknek nem szoktak meséket olvasni (Nagy, 2009).

A mesehallgatás segíti az anyanyelv fejlődését is. A gyerekek olyan készségeket sajátítanak el, amelyek a sikeres iskolakezdéshez feltétlenül szükségesek (Nyitray, 2009).

A mesék segítik a gyermekeket abban is, hogy a mindennapi élet történéseiről, viszontagságairól tanuljanak, olyan tapasztalatokat szerezve, amelyekről még nem lehet saját élményük.

Ennyi érv elég amellett, hoolvasobabagy minden nap olvassunk csemetéinknek? A Mesevilág sorozat hamarosan folytatódik, újabb izgalmas információkkal a mesékről. Addig is, remélem, minden kedves Olvasó elolvas ma este egy mesét. Természetesen lehet a gyermekeknek is olvasni, de lehet önmagunknak is egy kis élményt szerezni. Segítsünk a mese elején szereplő tündéreknek az átkot megtörni!

Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy olvassunk és olvassunk MESÉKET!

Felhasznált irodalom:

  • Nagy, J. (2009). Fejlesztés mesékkel. Az anyanyelv, a gondolkodás fejlődésének segítése mesékkel 4-8 éves életkorban. Szeged: Mozaik Kiadó
  • Juhász, L. (2007). Bevezetés a mesepszichológia és a meseterápia alapjaiba c. tanfolyam anyagai
  • http://www.tiedlehet.hu/node/81

Képek forrása:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*